Vijverrand metselen – aanleg vijver (Deel 3)

Vijverrand metselen

Bij een verhoogde vijverrand is worden de stenen over het algemeen op elkaar gemetseld met mortel. Het metselen van een vijver is opzicht niet zo moeilijk alleen zijn er een aantal punten waar u op moet letten. Begin zodra de vijverfundering hard is (zie deel 2) met het stellen van de metselprofielen. Mocht u deze niet hebben kunnen ook willekeurige houten balkjes gebruikt worden. Aangezien mijn vijverrand slechts 60 cm hoog wordt en ik niet vanaf de bodem ben begonnen met metselen, heb ik ook houten balkjes gebruikt voor mijn vijver.

Het stellen van de metselprofielen moet nauwkeurig gebeuren. Zorg ervoor dat na het stellen van de paaltjes de palen goed vast staan en schoor ze met panlatten. Zo kunnen de metselprofielen niet verschuiven bij het metselen van uw vijverrand.

profielen-stellen-vijverrand

metselen-vijver

Stenen voor de vijverrand

Bij het leeg halen van de oude tuin heb ik alle gebakken klinkers goed schoongemaakt om te hergebruiken voor mijn vijverrand. Wilt u ook oude stenen/klinkers hergebruiken voor uw vijverrand, vraag altijd na of de stenen die jij wilt gebruiken geschikt zijn om mee te metselen. Nog geen stenen? Kies er dan voor om de vijver met betonblokken te metselen. Deze zijn stevig en goedkoop. Aan de buiten zijde heb ik wel nieuwe stenen gebruikt. ik heb hiervoor een donkere rood/bruine metselsteen gebruikt. Bedoeling is later de muur te voegen met een donkere voegmortel.

Begin met het spannen van een metselkoord. Dit is slechts een touw dat tussen 2 metselprofielen wordt gespannen. Kijk met de waterpas of het touw recht gespannen is. Tijdens het metselen kunt u zo eenvoudig zien of u de muur recht metselt. De vijver begint nu eindelijk vorm te krijgen nu de muren zijn gemetseld.

metselen-verhoogde-vijverrand

Isoleren verhoogde vijverrand

Belangrijk bij een vijver met een verhoogde vijverrand is dat er isolatie in of tegen de muur wordt aangebracht. Ik heb ervoor gekozen om twee muren kort op elkaar te plaatsen met ertussen een 5 cm dikke isolatieplaat. Dit voorkomt in de winter dat het water via de muren kan bevriezen. Ook zijn er vele spouwankers tussen de beide muren aangebracht die de 2 halfsteense muren met elkaar verbinden. Samen met de stalen pinnen die in beide muren zijn aangebracht maakt het een stevig geheel.

Het aanbrengen van stalen pinnen is nodig om de muur stevig te maken. In de winter bij strenge vorst kan de vijver dicht vriezen. Bevroren water (ijs) heeft de eigenschap uit te willen zetten en bestaat het gevaar dat de muur door het ijs kapot wordt gedrukt. Om dit te voorkomen bij het uitzetten van ijs in de vijver brengt is het noodzakelijk deze bewapening aan te brengen.

Zoals u op de foto’s hier onder kunt zien hebben wij tijdens het metselen last gehad van enkele regenbuien. Het is belangrijk dat het droog is tijdens het metselen. Om problemen te voorkomen heb ik een groot bouwzeil gespannen over de nieuwe vijver. Benieuwd naar de volgende stap? Blijf mijn vijverblog volgend!

isolatie-vijverrand-aanbrengen

regen-tijdens-vijvermetselen

verhoogde-vijverrand

4 thoughts on “Vijverrand metselen – aanleg vijver (Deel 3)

 1. Rudi Hafkamp
  1 maart 2014 at 19:23

  Niet zozeer een reactie als wel een vraag. Metselwerk is over het algemeen niet 100% waterdicht. Slag regenwater kan ook door muren heen slaan. Moet de vijver dan ook niet van de binnenkant waterdicht gemaakt worden?
  Dank Rudi

  1. 3 maart 2014 at 12:19

   Bedankt voor je reactie! Zoals je nu kunt zien op de foto’s is dit alleen het metselwerk nog. De volgende stap is het verder uitgraven en aanbrengen van vijverfolie. Verder heb ik natuursteen voorde afwerking gebruikt van de vijvermuur.

 2. H. Parren
  2 juni 2014 at 19:52

  Waar komen de ijzeren pinnen precies te zitten tussen de muren?

 3. Jochem
  19 oktober 2016 at 18:33

  Op de laatste foto zie ik een pvc pijp.
  Wat gaat u daar precies op aansluiten? Zoals ik dan goed kan zien, kan het water niet hoger komen te staan dan die pijp.

  Mvg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *