Vijver onderhoudstips voor de herfst

De warme periode is voorbij en de eerste bladeren vallen alweer van de bomen. Maar ook in de herfst maanden is onderhoud aan uw vijver nodig. Om u een eindje op weg te helpen heb ik hier een checklist gemaakt met onderhoudspunten voor uw vijver in de herfst.

vijver met bladeren in de herfst

Bladeren in de vijver

Help uw vijver de herfst door

 

Snoei uw zuurstofplanten: in het najaar is het de tijd om uw zuurstofplanten te snoeien. Door de plant tot een 1/3 deel in te korten . Normaal gesproken worden waterplanten niet gesnoeid. Wel kunt u het riet  inkorten zo’n 5 tot 10 centimeter boven het water. Stengels of takken die in het waterhangen kunt u wel verwijderen.

Vijverpomp verwijderen: in de herfst en winter maanden nemen de waterplanten groeien de waterplanten niet en nemen ze geen zuurstof op. Om verzuring van je vijver te voorkomen worden vijverpompen, fonteintjes, enz. verwijderd uit de vijver en vorstvrij opgeborgen. Tevens voorkomt u dat hij kapot kan vriezen.

Bladeren verwijderen: nu de bladeren van de bomen vallen kunnen ze in uw vijver terecht komen. Het verwijderen van deze bladeren is noodzakelijk om zweefalg tegen te gaan. Door een net over uw vijver te spannen voorkomt u dat de bladeren in uw vijver terecht komen. Eerder al ontvingen wij deze vijvertip.

vijver herfst onderhoudstip

Net over uw vijver

– Mineral Clay aan de vijver toevoegen: in de herfst maanden regent het veel. Dit regenwater is erg zacht water wat niet goed is voor uw zuurstofplanten. Naast dat de hardheid toeneemt is het ook rijk aan mineralen en voedingszouten. Voeg daarom Mineral Clay toe aan uw vijver.

–  Antidraadalgmiddel aan de vijver toevoegen: draadalg groeit langer door in het najaar dan uw waterplanten. In het voorjaar groeit draadalgen eerder. Ook kan draadalg goed tegen zacht vijver water. Een troebele vijver in het voorjaar is dan het gevolg. Behandel daarom uw vijver met antidraadalgmiddel.

draadalg in de vijver

Draadalg in de vijver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *