Vijver aanleggen – de fundering (Deel 2)

Inmiddels is de zomer voorbij en is er hard gewerkt aan mijn nieuwe vijver. Helaas is hierdoor het schrijven van nieuwe items blijven liggen. Maar niet getreurd, de afgelopen maanden heb ik veel ervaring opgedaan omtrent het aanleggen van een nieuwe vijver. In deel 1 heeft u kunnen zien welke voorbereidingen ik heb getroffen voor het storten van de vijver fundering. Het storten van een fundering is essentieel bij het metselen van een vijvermuur.

fundering-vijver-beton-storten

Fundering voor vijver

Na dat de voorbereidingen zijn getroffen is het tijd om het beton te storten. Belangrijk bij het storten van beton is de juiste dikte. Beton mag namelijk niet te dik of te dun zijn aangemaakt. Vraag desnoods een kennis met ervaring om raad. Heeft u grotere hoeveelheden nodig kunt u ook kiezen om beton te laten brengen door de betoncentralen. Dit beton is over het algemeen van betere kwaliteit, ook heeft u er zelf geen werk mee.

Nadat het beton is gestort is het van belang dat u de lucht uit het beton trild. Dit kan met een tril-apparaat. Eenmaal het beton “getrild” te hebben is het raadzaam om de bovenkant van de beton fundering waterpas te strijken. Later bij het metselen van de vijvermuur kunt u meteen beginnen en hoeft u de eerste steen laag niet eerst uit te vullen.

Bovengrondse vijver

Vijver liefhebbers die kiezen voor een vijver boven de grond zullen meer werk moeten verzetten. Een bovengrondse vijver vergt meer inzet en kost u ook meer geld. De reden dat wij hebben gekozen voor het metselen van een vijver muur van ongeveer 60 cm hoog is dag er vaak kleine kinderen in de tuin lopen. In het volgende item kunt u zien hoe ik met mijn schoonvader de vijver heb gemetseld.

vijver-fundering

gewapend-beton-vijver-fundering

vijverrand-fundering

Benieuwd naar de volgende stap? Blijf mijn blog volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *