Verlichte tuinvijver

Verlichte tuinvijver

Een tuinvijver met verlichting behoort tot de natuurlijkvijver die gevarieerde aanplanting heeft en opgaat in een tuin rijk aan kleurrijke beplanting. Een verlichte tuinvijver is kenmerkend voor de speciale vijververlichting die gebruikt wordt om de visvijver uit te lichten. Vooral bij schemer, tegen de avond zal een vijvertuin met passende vijver verlichting tot zijn recht komen. Het licht van de verlichting weerkaatst op het water en zal een betoverend beeld geven.

tuinvijver verlichting

tuinvijver verlichting

Tuinvijver ontwerpen

Net al andere vijvers begint een tuinvijver ontwerp bij een goed doordacht plan. Vooral bij een verlichte vijver is het raadzaam goed te letten op de vijver belichtingsplan. Begin net als iedere andere vijversoort met het schetsen en ontwerpen van een vijver. Let hierbij goed op de vijver beplantingsplan. Zodra u weer waar bijv. een waterval, waterelement of een prachtige vijverplant komt kunt u deze gaan uitlichten met speciale vijververlichting. Er zijn diverse spots en accent vijverlampen verkrijgbaar.

Voorbeeld van een tuinvijver

Een tuinvijver kan er op vele manier uit zien. Om u een goed tuinvijver ontwerp te laten tekenen heb ik hier de sfeer van een verlichte tuinvijver beschreven: De roze bloesemtakken van de sierkers breiden zich schilderachtig over het water in de vijver uit. Op de achtergrond klatert het bronwater over stenen treden. Schijnwerpers, die zich dicht bij de grond bevinden, en onderwaterverlichting zorgen ’s avonds voor een interessant effect. Opvallende struiken en heesters in dit vijver voorbeeld zijn: de altijd groene Pieris japonica, de kruipwilg en Cytisus x praecox. De bloeitijd van de oeverplanten varieert van het vroege voorjaar tot aan de herfst. In deze categorie horen vijverplanten en tuinplanten zoals sleutelbloemen, Arabis procurrens, dotterbloemen en Hosta. Hoge grassen wisselen zich af met de mooie, lange bloeiaren van de kattestaart, paars koninginnekruid en het tapijt uit blauwbloeiende Ajuga reptans. De mooie bloemen van Narcissus bulbocodium ontplooien hun pracht zowel onder de buitenste takken van de sierkers, Prunus subhirtella ‘Pendula’, als vlakbij het kruipende zenegroen.

tuinvijver-ontwerpen-en-aanleggen

Aanleggen beplanting vijvertuin

Er zijn vele verschillende oeverplanten en vijverplanten die u kunt gebruiken voor een mooie tuinvijver. Door de vele plantensoorten is het vaak lastig een goed beplantingsplan voor uw vijver te maken. Hieronder staan de meest gebruikte vijverplanten voor een tuinvijver die verlicht is:

beplanting tuinvijver1. pieris japonica (solitair)
2. Prunus subhirtella ‘Pendula’ (hoogstam)
3. Salix repens ‘Argentea’
4. Cytisus x praecox
5. Alchemilla mollis
6. Lythrum virgatum ‘Rose Queen’
7. Geranium x magnificum
8. Caltha palustris
9. Hosta forunei
10. Arabis procurrens
11. Polygonum affine ‘Superbum’
12. Molinia caerulea ‘Moorhexe’
13. Eupatorium purpureum
14. Ajuga reptans ‘Atropurpurea’
15. Psimula-Juliae-hybride ‘Fruhlingsbote’
16. Molinia arundinacea ‘Transparent’
17. Melica altissima ‘Purpurea’
18. Narcissus bulbocodium
19. Iris-Hollandica-hybriden
20. Waterwerkje in klokvorm

vijver met verlichting

vijver met verlichting

vijver verlichting

vijver verlichting

verlichte vijver

verlichte vijver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *