Uw vijver ijsvrij houden

De winter staat voor de deur en de temperaturen dalen al tot rond het vriespunt. Ook de temperatuur van uw vijver water daalt. De vissen in de vijver zijn niet meer actief en de waterplanten in de vijver groeien niet meer. Tijdens het vijver herfstonderhoud heeft u de vijver voorbereid voor de herfst en deels voor de winter. Nu de kans bestaat dat de vijver dicht vriest is het verstandig voorbereidingen te treffen voor de winter.

vijver ijsvrij houden is belangrijk

Een vijver ijsvrij houden is belangrijk

Uw vijver ijsvrij houden

Tijdens de winter is het belangrijk uw vijver ijsvrij te houden. Dit is nodig om de vijver te ontdoen van bio gassen die afkomstig zijn uit de vijver. Daarnaast kunnen uw vissen vast komen te zitten in het ijs. De noodzaak van een vijver ijsvrij houden mag duidelijk zijn. Op internet kom ik vele vijver ijsvrij tips tegen. Speciaal om u te helpen uw vijver ijsvrij te houden heb ik meest effectieve methodes verzameld en op mijn vijver blog geplaatst. Mocht u een tip weten die hier niet bij staat? Geef deze door aan mij en ik voeg de vijver tip toe aan mijn vijver blog.

Riet voor een ijsvrije vijver

Een bos met rietstengels plaatsen in de vijver. Riet is hol van binnen en kan van binnen uit niet bevriezen. Door het plaatsen van riet in de vijver kunt u de vijver voorzien van zuurstof terwijl er een ijslaag op de vijver ligt.

Piepschuim in de vijver

Blok piepschuim in de vijver plaatsen. Piepschuim blijft drijven op de vijver, ook wanneer de vijver dicht vriest. Om de vijver toch te voorzien van zuurstof in de winter kunt u een paar PVC buizen in het piepschuim blok plaatsen. Het heeft nagenoeg dezelfde werking als een bos riet in de vijver. Wel zult u de PVC buis zo’n 50 cm diep in de vijver uit laten komen en minstens 20 cm boven het water oppervlak. Het vijver water onder in de vijver is iets warmer dan het vijverwater aan het oppervlak. Zo zullen de buizen open blijven tijdens de vorst periode.

Vijver overkapping tijdens de winter

Koi karpers kunnen slecht tegen kou. In de winter zullen vele koi vijverbezitters het water licht verwarmen met een water verwarmingselement. Dit voorkomt dat de water temperatuur daalt tot het vriespunt. Daarnaast plaatsen zij vaak een vijver overkapping over de vijver. Zo zal de warmte die van het vijver water afkomt niet zomaar verdwijnen maar blijft hangen. Een effectieve methode die voorkomt dat de vijver dicht vriest. Deze methode is een iets omslachtige periode maar noodzakelijk voor de koi karper in koivijvers.

koi vijver overkapping

Koi vijver overkapping

Een ijsvrijhouder voor vijvers

Fabrikanten van vijver producten bieden ook vijver artikelen aan die ijs op de vijver tegen moeten gaan. Vele van deze vijver accessoires werken goed. Afhankelijk van de type vijver, heeft u een ruime keuze aan vijver ijsvrij producten. Het meest gebruikte vijver ijsvrij product is een luchtpomp voorzien van een bruissteen. De luchtpomp pompt via de slang lucht naar de bruissteen die zich bevind onder op de bodem van uw vijver. Door de luchtbellen blijft de vijver open en zal de vijver niet dicht vriezen. Deze vijver luchtpompen verbruiken weinig stroom en zijn zeer effectief.

Mocht u merken dat uw vijver alsnog dicht vriest kun u overwegen een ijsvrij houder voor de vijver te kopen. Simpele ijsvrijhouders voor de vijver zijn verkrijgbaar vanaf € 15,-. Er zijn zelfs modellen verkrijgbaar die voorzien zijn van een verwarmingselement.

ijvrijhouder voor de vijver

IJsvrijhouder voor de vijver

 

Weet u zelf nog een handige vijver ijsvrij tip? Laat een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *