Meerkamerfilters

MeerkamerfilterDe meest gebruiket filtersystemen voor vijvers zijn de meerkamerfilters. De meerkamerfilter is een vijverfilter met geschakelde compartimenten of kamers die ieder voorzien zijn van verschillende filtermaterialen. Multi chamber filter, een andere naam voor meerkamerfilter zijn uitermate geschikt voor grote vijvers. Deze vijverfilters worden gebruikt bij vijvers met inhoud vanaf 12.000 liter. Ook kunnen meerkamerfilters gemakkelijk vijvers met veel vissen aan. Wilt u een koivijver aanleggen? Kies dan voor een meerkamerfilter!

Koivijver? Koop een meerkamerfilter!

Door het grote doorstroomvolume van de meerkamerfilter wordt deze ook wel een doorloopfilter genoemd. Het water wordt van onderen naar boven door de verschillende kamers gestuwd. Deze vijverfilters bestaan meestal uit 3 tot 5 kunststof bakken. Wanneer u merkt dat het water niet goed schoon wordt kan de filter eenvoudig worden voorzien van een extra kamer met japanse matten of andere filtermaterialen. Om het u makkelijker te maken zijn er kant-en-klare meerkamerfilters verkrijgbaar die aan één stuk zijn gegoten. Wel moet het aantal kamers en de inhoud van uw vijver in de juiste verhouding zijn. Zo voorkomt u dat uw vijver troebel en vies blijft.

Gravity en pompgevoerde opstelling

Zoals ik al aangaf wordt het water door de meerkamerfilter heen gestuwd. Meerkamerfilters worden in de meeste gevallen op waterniveau van de vijver geplaatst. Deze opstelling wordt ook wel een gravity opstelling genoemd. Maar een meerkamerfilter kan ook boven het waterniveau van de vijver geplaatst worden. In zo’n geval wordt de vijverpomp voor de vijverfilter geplaatst die het water naar de filter pompt. Deze opstelling wordt een pompgevoerde opstelling genoemd. Bij een gravity opstelling bevindt de vijverpomp zich achter de meerkamerfilter en wordt het vijverwater als ware door de vijverfilter getrokken. Dus afhankelijk van uw wensen kunt u voor beide opties kiezen.

Gravity en pompgevoerde opstelling:

Werking meerkamerfilter gravity opstellingWerking meerkamerfilter pompgevoerd

Werking meerkamerfilter

Hoe werkt nou een meerkamerfilter? In een meerkamerfilter vindt er in de eerste kamer een mechanische filtering plaats. Dit compartiment is meestal voorzien van borstels die het grove vuil tegen houdt, denk hierbij aan bladeren en takjes. De 2e en daarop volgende kamers worden voorzien van fijne japanse matten die het kleine vuil tegen moeten houden. De laatste kamer is voorzien van boirringen of flocor. Echter kan dit naar eigen voorkeur worden ingevuld. Zodra het water uit de meerkamerfilter komt gaat het nog door een UV-lamp en worden de overige algen gedood en stroomt er helder water de vijver in.

Onderhoud

Het onderhoud bij een meerkamerfilter is vaak iets meer. De grote van uw vijver of koivijver en de hoeveelheid vis speelt hierbij een grote rol. Hoe meer vis of hoe groter de vijverinhoud des te meer onderhoud u heeft. Het mooie aan de meerkamerfilters is dat iedere kamer een aparte afvoer kraan heeft. Zo wordt het onderhoud al een stuk makkelijker! Het vuil zinkt namelijk naar de bodem van iedere kamer en kan zo eenvoudig worden verwijderd. Helemaal makkelijk wanneer u de meerkamerfilter direct op het riool aansluit.

Voor- en nadelen van een meerkamerfilter

De grote nadelen van deze type vijverfilters is dat ze groot zijn en dat u een extra filterkelder of ruimte moet aanleggen. Voordelen zijn dat deze vijverfilters eenvoudig en robuust zijn. Meerkamerfilters zijn zeer geschikt voor het gebruik van skimmers en bodemdrains. Maar dit maakt de meerkamerfilter ook duurder in aanschaf. Bent u handig en heeft u enig ervaring met meerkamerfilters? Dan kunt u er ook voorkiezen zelf een meerkamerfilter te maken.

4 thoughts on “Meerkamerfilters

 1. tyuwetyo
  12 oktober 2016 at 06:22

  Really wonderful information can be found on web blog. dbegbceegefk

 2. epottreo
  16 oktober 2016 at 18:11

  Hello!

 3. rooepeww
  18 oktober 2016 at 00:22

  Hello!

 4. ottrprrp
  20 oktober 2016 at 12:38

  Hello!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *