Informatie over vijverpompen

Vijverpompen zijn er in vele soorten en maten. Het kiezen van de juiste vijverpomp is voor vele vijverbezitters een lastige keuze. Al tijdens het uittekenen van een vijver ontwerp zult u rekening moeten houden met eventuele vijver pompen. Ook wordt er vaak gedacht dat een vijver pomp een filter is. Een vijver pomp is enkel en alleen bedoeld om het water in beweging te brengen of te houden. Ze worden gebruik om vijver water te pompen naar een filter, een waterval of beekloop te voorzien van water of voor een fontein.

Hoe werkt een vijverpomp

Een vijverpomp is er voorbedoelt om het water in uw vijver te verplaatsen. Dit gebeurt door een schoepenrad die door de draaiende beweging het vijver water in beweging zet. Bij een fontein zal het water op gestuwd worden en door een buis boven het wateroppervlakte gebracht worden. Door de kop boven op de buis wordt het vijver water verdeeld en ontstaat er een mooi waterballet in uw vijver.

vijverpomp voor een vijver

Vijverpomp voor een vijver

Prestatie van een vijverpomp

Een vijverpomp kopen vinden vele “nieuwe” vijverbezitters een lastige opgave. Dit heeft te maken met de prestaties van een vijverpomp. Wanneer u een vijverpomp koopt zult u te maken krijgen met 2 gegevens De maximaal haalbare capaciteit in het aantal liters per uur en de maximale opvoerhoogte. Bij het kopen van een vijverpomp zult u moeten weten wat de inhoud is van uw vijver. De vijverpomp moet namelijk zo’n 25% tot 50% van het vijver water kunnen rondpompen per uur. Heeft u een vijver van 15.000 liter dan heeft u een vijverpomp met een maximaal door pomp capaciteit van 5000 tot 7500 liter nodig.

Bent u van plan de pomp voor een beekloop of waterval te gebruiken zult u moeten letten op de maximaal opvoerhoogte. Hiervoor moet de pomp het water al snel zo’n 1 meter omhoog pompen. Bij de betere pompen staat deze opvoerhoogte aangegeven. Mocht dit niet het geval zijn kunt u uitgaan van de maximaal haalbare capaciteit en 25% eraf halen voor iedere meter dat het water omhoog gepompt moet worden. Een pomp van 5000 liter die het water 2 meter hoog moet pompen houdt dan nog maar een capaciteit van maximaal 2500 liter per uur over.

Natte of droge opstelling

Het plaatsen van een vijverpomp kunt u op 2 verschillende plaatsen doen ook wel de droge of natte vijverpomp opstelling genoemd. Bij een droge opstelling wordt de vijverpomp op de oever geplaatst en niet in de vijver zelf. De natte opstelling zegt het als, deze wordt onder in de vijver geplaatst en pompt het vijver water naar boven. Het voordeel van een natte vijverpomp opstelling is dat er weinig slangen uit de vijver lopen en de pomp op de bodem weg te werken is. Zo staat hij niet in het zicht.

natte vijverpomp opstelling

Natte vijverpomp opstelling

Het voordeel van een droge vijverpomp opstelling is dat u er eenvoudig bij kan komen om onderhoud te plegen aan de vijverpomp.

Energiezuinige vijverpompen

Zuinig omgaan met energie wordt steeds belangrijker. Apparaten die veel energie verbruiken worden al snel vervangen door energiezuinige modellen. Een grote verbruiker kan de vijverpomp zijn. Een groot formaat kan namelijk wel tot 500 watt verbruiken.Dit houdt een jaarlijks verbruik in van maar liefst 4000 kWh. Dit gaat u op jaarbasis maar liefst €960 kosten.Echter een kleine waterpomp verbruikt op jaarbasis slechts €19. Het stroomverbruik van vijverpompen wordt uitgedrukt in wattage. U doet er verstandig aan om te achterhalen hoeveel “Watt” uw vijverpomp verbruikt.

vijverpomp op zonne energie

Vijverpomp op zonne energie

Vijverpomp leveranciers houden ook steeds meer rekening met de vraag naar vijverpompen die weinig stroom verbruiken. Een vijverpomp staat al gauw van maart tot oktober aan. Door een vijverpomp te vervangen voor een pomp die weinig stroom verbruikt bespaart u op uw energiekosten.

Een vijverpomp kopen

Wilt u een vijverpomp kopen? Wanneer u een vijverpomp koopt is het verstandig bij de specialist te informeren. Afhankelijk van de functie waarvoor u hem wilt gaan gebruiken zijn er verschillende capaciteiten beschikbaar. Daarnaast is het stroomverbruik een belangrijk punt om rekening mee te houden. Een vijverpomp die vuil vijver water naar uw vijverfilter pompt heeft een grotere capaciteit nodig dan een vijverpomp die alleen schoon vijver water verplaatst. Het stroomverbruik zal ook meer zijn bij deze zwaardere vijverpomp. Vijver pompen zijn dan ook in te delen in 2 soorten: schoonwater pompen en vuilwater pompen.

 

 

7 thoughts on “Informatie over vijverpompen

 1. Hans Van Landeghem
  17 juli 2013 at 19:14

  Beste, ik zoek een vijverpomp met een combinatie van een fontein en een buis naar een waterval. Eigenlijk dus eentje met 2 ‘uitlaten’. Bestaat dit of moet ik dan sowieso 2 pompen kopen? Het is voor een tamelijk kleine vijver (amper 5m²) van 40cm diep. Dank voor de hulp! mvg Hans

  1. 4 augustus 2013 at 11:18

   Beste Hans,

   Excuus voor de late reactie. Afgelopen maand weinig tijd gehad vanwege de aanleg van mijn nieuwe vijver.

   Verstandig is om toch gebruik te maken van 2 vijverpompen. Wel zou je 2 goedkopere vijverpompen kunnen gebruiken aangezien je vijver slechts 40 cm diep is. De “opvoerhoogte” voor de waterval is niet dermate hoog dat je een dure krachtige pomp nodig hebt. Let bij het aanschaffen van een vijverpomp wel op het verbruik. Hiermee voorkom je een hoge energie rekening.

   Bekijk hier vijverpompen

 2. Zonnepanelen
  14 oktober 2013 at 08:36

  Als zonnepanelen bedrijf komen wij vaak klanten tegen met een vijverpomp, deze pompen hebben een groot aandeel in het energieverbruik van huishoudens. Mensen zijn zich vaak niet altijd bewust van het extreme energieverbruik. Het is van belang dat men niet onnodig grote vijverpompen aanschaft of deze onnodig aan laat staan. Anders zijn er meerdere zonnepanelen nodig om enkel de vijverpomp al te compenseren.

 3. frans pieterson
  11 mei 2016 at 12:26

  goede middag mijn vijver is te diep voor de meeste vijverpompen is er een verleng stuk voor de pijp om te sproeien die ik heb is 30cm

  1. 19 mei 2016 at 15:44

   Beste Frans, je zou hier eens kunnen kijken. Misschien vind je hier een passende koppeling http://www.vijverexpress.nl/visje/?tt=6757_12_134959_&r=%2Fsproeikop

 4. Nico
  11 mei 2017 at 17:19

  Goede dag, voor mijn waterornament zoek ik een pomp. Hoogte waterbol op het ornament is 1,30 meter en de tweede bol op 80 cm. Echter de pomp komt in een reservoir onder het ornament te liggen met een diepte van 1 meter en ca. 1000 liter inhoud. Welke capaciteit pomp heb ik nodig ?

 5. Thea de Gier
  1 juni 2017 at 18:52

  Mijn vijver wordt groen nu vertelde de hovenier dat ik mijn pomp uit moet zetten omdat er teveel zuurstof in het water zit?..
  Ik vind het een raar verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *