Hoe maak ik een wak in het ijs?

wak maken in vijver ijs

Wak maken in vijver ijs

Als vijver hobbyist hoef ik u niet meer uit te leggen dat het belangrijk is om de vijver ijsvrij te houden. Op vele blogs en informatie websites wordt er gewezen op de gevaren van ijs op uw vijver. Om ervoor te zorgen dat uw vissen de winter overleven zult de vijver open moeten houden. De voorbereidingen voor een ijsvrije vijver vinden plaats aan het begin van de winter periode. De herfst maatregelen worden dan verwijderd. Denk hierbij aan een net tegen bladeren.

Houdt uw vijver ijsvrij

Als beginner kan het voorkomen dat u er niet aan heeft gedacht uw vijver ijsvrij te houden. Zodra u merkt dat de vijver volledig is bedekt met ijs zult u een wak moeten maken. Een wak in het ijs maken kunt u op verschillende manieren doen.

LET OP! Sla nooit met een voorwerp met veel geweld een wak in het ijs. Hierdoor ontstaan trillingen in het water die dodelijk kunnen zijn voor uw vissen.

1. Wak in het ijs maken met kokend water

De beste methode om een gat in het ijs te maken is door een pan met water aan de kook te brengen. Als het in de pan kookt zet u de pan boven op het ijs van uw vijver. Zo zal de warme pan na enkele seconden een mooi wak in het ijs smelten. Haal na enkele minuten de pan uit het wak en tref maatregelen tegen het dicht vriezen. Een mooie methode is om een bundel rietstengels bij elkaar te binden. Het beste kunt u hiervoor lange lengtes gebruiken die u dubbel buigt. Zorg ervoor dat de geknikte stengels net iets boven het water oppervlak uitkomt en zo’n 80 cm onder de waterrand.

2. Boor gaten in het ijs

Mocht het ijs in de vijver al iets dikker zijn en wil het na een paar keer met een pan kokend water niet lukken is er nog een andere methode. Boor dan met een accuboormachine en een grote boor (12 mm) meerdere gaten in het ijs. Boor zo kort mogelijk op elkaar in een cirkel. Let erop dat u dit zo rustig mogelijk doet om trillingen te voorkomen. Uiteindelijk kunt u een stuk ijs uit de vijver nemen. Neem ook nu meteen maatregelen om het dichtvriezen van de vijver te voorkomen. De eerder genoemde oplossing met rietstengels is een snelle, eenvoudige en goedkope oplossing. Natuurlijk zijn er ook alternatieven zoals verwarmingselementen bij speciaalzaken verkrijgbaar.

Voorkom dicht vriezen vijver met riet

Voorkom dicht vriezen vijver met riet

Heeft u een nog een andere methode om een wak in het ijs te maken? Zonder het leven in uw vijver te verstoren? Deel deze met ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *