Een vijver ontwerpen

 

Het maken van een vijver ontwerp is het eerste dat u moet doen, pas hierna kunt u een vijver aanleggen. Het is belangrijk dat u eerst een goed vijver plan maakt. Met zo’n ontwerp voorkomt u achteraf problemen bij het zelf aanleggen van de vijver. Door eerste verschillende vijver ontwerpen te tekenen zult u er achter komen wat u wel mooi vindt en wat niet. Zelf heb ik er zo’n 1,5 jaar over gedaan voordat ik wist wat ik wou. Hiermee wil ik aangeven dat een tuin vijver ontwerpen een lang traject is waarbij u telkens weer andere ideeën heb voor de nieuwe vijver. Op deze pagina vindt u informatie die helpt zelf een vijver te ontwerpen.

zelf een vijver ontwerpen

Zelf een vijver ontwerpen

 

Welk soort vijver ontwerpen?

Wanneer u zelf een vijver ontwerpt is het fijn om te weten wat voor soort vijver u wilt aanleggen. Mijn eigen vijver zal een strak vijver ontwerp worden, ook wel een moderne vijver genoemd. Natuurlijk kunt u ook kiezen uit de vijver ontwerpen van een natuurlijk tuinvijver, een plantenvijver, een koivijver of zelfs een zwemvijver ontwerp. Kortom er is voor iedereen wel een passend ontwerp die aansluit bij zijn of haar tuin.

Hoe moet ik beginnen?

Nu eenmaal het ontwerp van de vijver bekend is kunt u beginnen met een vijver ontwerp te tekenen. Er zijn verschillende methodes om te beginnen met een plan. Er zijn vele vijver ontwerpen online te vinden die kunnen helpen. Door veel te kijken bij andere hobbyisten kunt u veel ideeën op doen. Mocht u niet een mooi vijver ontwerp vinden zijn er altijd nog vijver ontwerp programma’s verkrijgbaar. Een gratis programma is Google Sketchup, deze software werkt erg makkelijk en is overzichtelijk. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een ontwerp tekenen met een de ouderwetse potlood en een leeg vel papier.

De eerste stap is het overbrengen van de tuin afmetingen. Let hierbij goed op de schaal verdeling. Het zou een teleurstelling zijn dat achteraf blijkt dat uw ontwerp niet past in uw tuin. Neem daarom de tijd en maak verschillende vijver ontwerpen alleen zo zult u een goed vijverontwerp krijgen. Kijk ook naar de verdeling tuin en vijver, zorg ervoor dat de vijver niet de overhand krijgt maar dat het een aanvulling is voor tuin. Advies van andere hobbyisten is om 3 schetsen van de vijver te maken, een plattegrond, een dwarsdoorsnede en een beplantingsplan.

1. Maak een vijver plattegrond

Na dat u een schaal tekening van de tuin hebt gemaakt kunt u beginnen met het maken van een vijver plattegrond. Dit is een overzicht van bovenaf gezien waarop de contouren van de vijver worden uittekent. Hierbij houd u rekening met een mogelijke vlonder, bestrating, lichtplan en/of terras. Een goede tips: houd rekening met een plaatsen voor de vijverfilters. Een filterinstallatie neemt ruimte in beslag. Zelf liep ik ook tegen het probleem aan dat ik hier geen rekening mee hield. Met gevolg dat ik mijn tuinontwerp moest aanpassen tijden het graven van de vijver.

Belangrijk is dat de vijver aanlegt op een plek waar de hij minimaal zo’n 4 uur zonlicht per dag heeft en maximaal 7 uur per dag. Zo zorgt u ervoor dat de vijverplanten goed bloeien en het zuurstof gehalte in orde blijft.

vijver plattegrond ontwerpen

Vijver plattegrond ontwerpen

 

2. Maak een dwarsdoorsnede ontwerp

Een stap die vele beginners vergeten is het maken van een dwarsdoorsnede van de vijver terwijl deze stap erg belangrijk is. Dit ontwerp geeft aan hoe uw vijver er onder water uit komt te zien. Door het maken van zo’n ontwerp zult u later – wanneer de vijver klaar is – voorkomen dat platen niet willen groeien. Er zijn vele soorten vijverplanten en iedere plant heeft zijn ideale vijverdiepte en groeit het beste op zijn hoogte. Door de vijver te voorzien van plateaus kunt u later eenvoudig de plantmanden plaatsen.

Koivijvers zijn meestal voorzien van een verwarmingselement en kunnen daarom dieper zijn. Alle andere vijvers kunnen beter niet dieper dan 80 cm aanlegt worden zodat in het voorjaar de temperatuur van het water sneller opwarmt door de zon. Zo komt de plantengroei goed op gang en voorkomt u problemen met het ecologische systeem in de visvijver.

vijver dwarsdoorsnede ontwerp

Vijver dwarsdoorsnede ontwerp

 

3. Maak een beplantingsplan voor u vijver

Na dat de vijver plattegrond en een dwarsdoorsnede is ontworpen kunt u verder gaan met het uitwerken van een vijver beplantingsplan. Met zo’n beplantingsplan geeft u aan welke soorten planten, waar in de vijver geplaatst moeten worden. Dit vijver ontwerp is net zo belangrijk als de andere 2 ontwerpen. Door een goed evenwicht aan waterplanten in de vijver worden problemen in uw vijver voorkomen. Denk hierbij aan een laag zuurstofgehalte en alg ontwikkeling in de vijver.

Het eerst waar u aan zult denken bij een beplanting vijver ontwerp zijn de planten die u ziet, moeras en oever planten. Ook de waterlelie is een populaire plant. Heb u een locatie voor de vijver waar die zo’n 7 uur per dag zonlicht opvangt? De grote bladeren van een waterlelie beschermt de vijver tegen het vele zonlicht. Plaats dan meerdere planten in uw vijver zoals de lelie. Let op dat er voldoende zuurstof planten aanwezig zijn in de vijver. Deze planten zorgen ervoor dat het water niet troebel wordt en dat u van de vijver kan blijven genieten.

Bij het aanschaffen van waterplanten staat op de label aangegeven op welke diepte een waterplant in de vijver geplaatst moet worden. Een waterlelie doet het beste op een diepte van minimaal 80 cm en een zuurstofplant kun u beter plaatsen op een diepte van 50 cm. Afhankelijk van de soort vijver die u wilt graven, moet minstens de helft van de vijver 80 cm diep zijn en bij koivijvers zo’n 1 tot 1,5 meter. Dit geeft vissen de ruimte om te overwinteren.

Beplantingsplan met zones

Beplantingsplan met zones

Level 1
Vochtige gedeeltes (0-5 cm)
Kattenstaart
Maskerbloem
Moerasvergeet-mij-nietje
Level 2
Moeraszone (5-20 cm)
Waterdrieblad
Wollegras
Moerasiris
Dwergbies
Waterboterbloem
Slangewortel
Level 3
Ondiep water (20-60 cm)
Waterweegbree
Zanenbloem
Egelskop
Lidsteng
Ranonkel
Kleine Lisdodde
Level 4
Diep water  (60-150 cm)
Waterlelies
Watergentiaan
Moerasiris
Level 5
Drijvende planten
Waterhyacint
Hoornbloem
Kikkerbeet

 

Lees ook: vijver aanleggen.

One thought on “Een vijver ontwerpen

 1. Mjdek
  6 oktober 2017 at 16:10

  Ik zoek iemanddie mij kan helpen aan een vijverontwerp dat aansluit op onze bestaande tuin. Het gaat daarbij in eerste instantie vooral om het esthetische aspect.
  Mocht u iemand kennen die ons hierbij kan helpen, dan hoor ik het graag.
  Wij wonen in Voorburg bij Den Haag.
  T: 06-55.823.820

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *