Draadalg en een groene vijver

draadalgen in de vijver bestrijden

Draadalgen in de vijver bestrijden

Vele vijver bezitters zullen de ergernis van draadalg herkennen. Draagalgen zijn algen die veel voorkomen in vijvers. Deze groene draadvormige “planten” kunnen veel schade aanrichten in uw vijver. Algen verstoren namelijk het biologische evenwicht in uw vijver. Draadalgen ontnemen alle zuurstof en voedingsstoffen uit het water waardoor waterplanten te weinig krijgen en kunnen afsterven. Deze alg lijkt onschuldig maar kunnen veroorzaken veel problemen in uw vijver.

Draadalgen in de vijver

draadalg in de vijver

Draadalgen kunnen in vrijwel iedere vijver goed overleven en hechten zich gemakkelijk aan de vijverrand en waterplanten. Ook drijven ze zonder problemen op het water.

Draadalgen hebben de eigenschappen, dat ze snel groeien en bestrijding is lastig. Algen kunnen net iets beter overleven dan de waterplanten in uw vijver. Zij nemen met minder genoegen dan de waterplanten. Het groeiseizoen van draadalg begint al erg vroeg in het voorjaar en eindigt in de herfst veel later dan de waterplanten. Om draadalg te beschermen is een goede aanpak belangrijk.

Hoe ontstaan draadalgen

De grootste oorzaak waardoor draadalgen ontstaan in uw vijver komt door een overschot aan zuurstof en zacht water. Een zuurstof overschot ontstaat wanneer u te weinig zuurstofplanten in uw vijver heeft. Dit is makkelijk op te lossen door meer zuurstofplanten in de vijver te plaatsen. Daarnaast speelt de waterhardheid een belangrijke rol bij draadalgen. De waterhardheid van uw vijver daalt wanneer het veel regent. Regenwater is van zichzelf zacht water. Pijl daarom regelmatig de hardheid van uw vijverwater.

Bestrijding van draadalgen

Oase vijverstofzuiger

Het bestrijden van draadalgen doet u in 3 verschillende stappen. Handmatig draadalgen verwijderen, gebruik maken van antidraadalgmiddel en de waterhardheid verbeteren. Bevindt zich veel draadalg in uw vijver? Verwijder dan handmatig zoveel mogelijk draadalg. Dit kunt u doen door met een bladhark door het water te gaan en zo de draadalgen eruit te scheppen. Ook is een bladhark ideaal om draadalg aan de vijverranden te verwijderen.

Heeft u iets meer geld te besteden dan is een vijverstofzuiger een mooi apparaat om draadalg te verwijderen. Het voordeel van een stofzuiger is dat u  de stofzuigerzak eenvoudig weggooit met daarin de draadalg. Bij een bladhark is het wel een lastige klus om de algen los te krijgen van de bladhark.

Oase antidraadalgmiddelNaast het verwijderen van draadalgen zult u in het voor- en najaar de vijver met antidraadalgmiddel moeten toevoegen in uw vijver. Gebruik wel antidraadalgmiddel en geen andere bestrijdingsmiddelen. Bestrijdingmiddelen bestrijden niet alleen algen maar zijn ook schadelijk voor waterplanten. Vele van deze middelen zijn voorzien van kopersulfaat, dit bestrijdt de draadalg maar tast ook het verdere biologische leven in uw vijver aan. En controleer regelmatig de hardheid van uw vijverwater. Dit is belangrijk om zachtwater tegen te gaan.

Antidraadalgmiddel kopen

Waar moet u opletten bij het kopen van een antidraadalgmiddel? Het belangrijkste bij het kopen is dat het antidraadalgmiddel geen weinig tot geen kopersulfaat beval. Ook zijn er antidraadalgmiddelen verkrijgbaar voor verschillende prijzen. Een goed en bekend merk is Oase. Zij bieden het middel AquaActiv AlGo Direct aan tegen draadalgen.

Hier een Duitstalige instructie video over hoe u dit draadalgmiddel het beste kunt gebruiken:

4 thoughts on “Draadalg en een groene vijver

 1. siers
  27 mei 2013 at 09:53

  De grootste oorzaak waardoor draadalgen ontstaan in uw vijver komt door een overschot aan zuurstof en zacht water. Een zuurstof overschot ontstaat wanneer u te weinig zuurstofplanten in uw vijver heeft. Dit is makkelijk op te lossen door meer zuurstofplanten in de vijver te plaatsen.

  Gebruiken zuurstofplanten nu zuurstof of leveren ze het qua netto rendement?
  vr.gr.B.Siers

  1. 4 augustus 2013 at 11:28

   Beste Mr. Siers,

   Zelf ben ik geen doorgewinterde planten kenner. Maar zuurstofplanten leveren wel degelijk zuurstof aan het water. Net als bij andere planten zetten zuurstofplanten CO2 om in zuurstof.

   Ik vind het lastig om aan te geven hoeveel zuurstofplanten u in uw vijver moet plaatsen. Het beste kunt u uw vijverwater op kwaliteit testen. Zo’n test laat duidelijk zien of er teveel of te weinig zuurstof in het water zit.

   Een andere optie is het gebruik van een biologische vijverfilter.

 2. Jan
  18 april 2014 at 12:59

  Hallo,

  Bedankt voor de tips! Ik heb vooral in het voorjaar vaak last van draadalg in mijn vijver. Erg vervelend! Ik las op deze pagina nog wat andere tips: SITE Klopt het dat vissen ook voor draadalg kunnen zorgen? Je zou denken dat die die algen ook weer op eten of zeg ik nu iets heel raars?

  Groeten,
  Jan

  1. 18 april 2014 at 18:02

   Klopt, in het voorjaar neemt de groei van draadalg toe. De vissen kunnen hier indirect voor zorgen, door een overschot aan uitwerpselen die zich in het water bevinden. Ook eten vissen van het draadalg, maar helaas te weinig dat het vanzelf verdwijnd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *