Aanleg van mijn nieuwe vijver (Deel 1)

Na jaren genoten te hebben van mijn kleine vijver is het tijd voor een grotere vijver. Mijn eerste vijver was een voorgevormde vijverbak. Nu wij de tuin opnieuw gaan inrichten zal er ook plaats komen voor een vijver die boven het maaiveld uit steekt. De nieuwe vijver zal zo’n 60 cm boven het maaiveld uit komen.

Vijverfilter Velda Giant Biofill XLDe afgelopen maanden ben ik bij verschillende vijver speciaal zaken langs geweest om informatie in te winnen voor mijn nieuwe vijver. Vooral de juiste vijverfilter kiezen was een lastige keuze. Hiervoor heb ik gekozen voor een Velda Gaint Biofill XL filter gezien de compacte vorm van deze filter. Deze vijverfilter wordt verkocht als pompgevoerde vijverfilter maar kan ook geplaatst worden als gravity opstelling.

Aangezien wij niet een koivijver willen hebben is dit een mooie oplossing. Wel zal ik zelf een voorfilter (vortex) maken van een regenton. Van hieruit zal ik het vijverwater door pompen naar de filter. Hier een video van de Velda Gaint Biofill XL filter.

Vijverontwerp van onze nieuwe vijver

Inmiddels heb ik lang gewerkt aan een goed ontwerp voor de vijver en tuin. Verschillende schetsen zijn in de prullenbak verdwenen. Maar na veel vijver te hebben bekeken op internet heb ik een mooi vijver ontwerp kunnen maken. Ook heb ik een mooie oplossing gevonden om mijn filter weg te kunnen werken. Deze komt in de hoek te staan, achter een hogere muur met daarin een RVS waterval. Hiervoor zal er een aparte vijverpomp komen die ik ook aansluit op een skimmer.

Ondanks het koude lente weer zijn wij toch begonnen met het uitgraven van de fundering. Bij het storten van een fundering moet je goed letten op de schone grond. Mocht deze erg diep zitten kun je ervoor kiezen poertjes tot aan de schone grond te graven. Zo zal de vijver fundering nooit verzakken. Leg onder in een plastic zeil om te voorkomen dat al het water uit de betonmix wegloopt. Op deze manier zal je betonmix rustig op drogen.

 

Benieuwd naar de volgende stap van mijn nieuwe vijver? Houd mijn vijver blog in de gaten!

Heeft u nog een goede tip? Ik ben erg benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *